top of page
  • Writer's pictureMiira Niemelä

Seksityö osana urapolkua | 1

| Miten kertoa seksityön kartoittamasta kokemuksesta opiskelupaikan tai työn haun yhteydessä? Entä soveltuvuuskokeissa? |


Opiskelen tällä hetkellä ammattikorkeakoulussa ja teen näitä töitä siinä sivussa sen mitä ehdin. Koska seksityö vaatii reissaamista enemmän tai vähemmän, aloin pohtia palkkatyön mahdollisuutta nyt kolmen vuoden tauon jälkeen. Olen ollut työelämässä ainoastaan kesätöissä joskus 18-vuotiaana, ja jo silloin sain siitä tarpeekseni. Pohdin, että järkevintä minun on työskennellä oppisopimuksella, koska silloin saan kaksi kärpästä yhdellä iskulla; saan rahaa ja toisen ammatin (vrt. pätkätyöt, joilla ei ole konkreettista merkitystä urakehitykseni kannalta).


Lähihoitajaksi päästäkseen täytyy läpäistä soveltuvuuskokeet, jotka koostuvat kirjallisista tehtävistä ja kahdesta haastattelusta (opettaja + psykologi). Seksityöstä itsestään kertominen ei ole minulle enää vaikeaa, vaan se, miten se hyödyttää minua. Vastassa ovat myös ennakkoluulot, joiden mukaan seksityö on aina “housut pois ja homma maaliin” -tyyppistä duunia, vaikka itselle tuo on hyvinkin kaukana siitä, mitä teen. Tässä ote siitä, mitä kirjoitin työnantajalle hakiessani oppisopimuspaikkaa:


“Olen toiminut lähes kaksi vuotta seksityöntekijänä. Ammattitaitoista tilannetajua löytyy ja koen, että minulla on vahvat mahdollisuudet lähteä kehittämään jo kerättyä ammattitaitoa ihmisten kohtaamisesta.


Yrittäjäpohjaisessa työssä olen tottunut työskentelemään asiakaslähtöisesti vaalien hyviä asiakassuhteita, sekä kohtaamaan ihmisiä ottaen huomioon heidän erilaiset tarpeensa. Olen työskennellyt mm. liikuntarajoitteisten asiakkaiden kanssa ja ennen tapaamista tehtäviäni on esimerkiksi esteettömyyden suunnittelu ja mahdollisten haasteiden ennaltaehkäisy. Työssäni pyrin ymmärtämään asiakasta, mitä juuri hän hakee tapaamisesta ja mahdollisesti auttaa asiakasta kuunnellen ja käsitellen hänen kanssaan itsetuntoon, ihmissuhteisiin tai muihin häntä askarruttaviin asioihin liittyviä kysymyksiä. Tapaamiset ovat kokonaisuuksia, joissa tärkeässä osassa on myös asiakkaan kokemus turvallisuudesta, omien (sanallisten tai sanattomien) tarpeiden käsittelemisestä sekä kohdatuksi ja ymmärretyksi tulemisesta.


Pidän ihmislähtöisestä työssä, jossa hymy ei mene hukkaan ja sellaisen saa kenties myös takaisin. Otteeni työhön on rento, mutta olen kehittänyt myös ammattimaista puolta itsestäni ja osaan toimia värikkäissäkin tilanteissa. Taustani vuoksi olen sangen mutkaton, enkä jää takeltelemaan turhia, mutta tiedän myös milloin hienovaraisuudelle on sijaa.”


Ja haastatteluhan sieltä napsahti! Soveltuvuuskokeessa opettajan mielestä olin rohkea ja hän oli samaa mieltä kanssani, että hyödyn varmasti taustastani. Psykologi kyseli paljon yksityiskohtaisempia kysymyksiä (kuinka paljon määrällisesti teen työtä, teenkö sitä ihan fyysisesti) ja vastailin niihin asiallisesti parhaani mukaan. Psykologi oli yllättävän ymmärtäväinen, sillä kuunnellessaan selitystäni matkustamisesta hän totesi, että tuntipalkka lienee looginen, kun ottaa huomioon reissaamiseen ja matkojen suunnittelemiseen käytetyn ajan (moni asiakaskaan ei ymmärrä tätä). Ymmärtääkseni tein positiivisen vaikutuksen; muihin kysymyksiin oli helppo vastata, koska kykenin hyödyntämään jo kokemaani siinä, millaista lähihoitajan työ voisi olla ja mitä ajattelisin sen eri haasteista.


Minua motivoi kertomaan seksityöstä kaksi asiaa. Ensinnäkin en nähnyt syytä olla kertomatta siitä ja toisekseen, kammosin ajatusta siitä, että joutuisin vastaamaan kaikkeen "en tiedä, kun ei ole kokemusta", "en tiedä, miten toimisin tässä tilanteessa" tai se, miten voisin sanoa, että minulla on kokemusta, jos en voisi kertoa mistä se on peräisin.


Uskon, että myös lähihoitajan opinnoista on hyötyä seksityössä. Haluan antaa tapaamisella muutakin kuin seksiä niin kuin ylempää käy ilmi ja lähihoitajat ovat ihmisten kanssa työskentelemisen ammattilaisia. Hyppy lähihoitajan housuihin ei siis välttämättä ole niin iso loikka, mitä joku saattaisi ajatella, vaikka työt erilaisia ovatkin.


Lisäys 1/2023 | Valitettavasti matka lähihoitajaksi kaatui tällä kertaa soveltuvuuskokeisiin. Saa nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan!


| Tämä kirjoitus on osa sarjaa, jossa käsittelen seksityötä osana työelämää, työnhakua sekä opiskelua.


Osa 2 - Aku Meriläinen on mediataiteilija, jonka tavoitteena on tuoda pornon kentälle jotain uutta. |


1 kommentti
bottom of page