top of page
  • Writer's pictureMiira Niemelä

Parisuhteet

| Saako seksityöntekijän kumppani paneskella ketä haluaa? Tuhoaako seksityö kaikki haaveet onnistuneesta parisuhteesta? Onko ammatista pelkkää haittaa romantiikan saralla? |


Kun erosin edellisestä suhteestani, siinä oli kaikki mahdollinen pielessä - paitsi se, että olin seksityöntekijä. Emme koskaan olleet kokeneet sitä ongelmana, vaan olimme jopa yhdessä vitsailleet työstä ja ongelmistani sen kanssa. Ero oli vaikea, koska olin halunnut uskoa toisesta hyvää kerta toisensa jälkeen ja kuinka lopulta jouduin toteamaan, ettei suhde ollut enää reilu tai turvallinen.


Olin raivostua, kun useampi tuttu tuli sanomaan että “Oletko miettinyt jos se johtuikin työstäsi?”. Olin kertonut ammatistani hyvissä ajoin ennen seurustelua ja keskustellut siitä avoimesti suhteen aikana. Hetkenä, jolloin olisin kaivannut tukea, paheksuvat katseet kääntyivätkin minuun. En kykene ymmärtämään tätä logiikkaa; minua saa kohdella huonosti, koska olen seksityöntekijä, vaikka toinen antaa siihen suostumuksensa? Vaikka kerroin suhteessa olleen henkistä väkivaltaa, useampaa läheistäni kiinnosti vain se, kuinka työni oli vaikuttanut suhteeseen. Minusta tuntui, että huonon kohtelun ajateltiin olevan oikeutettua ammattini vuoksi. Ehkä ero ei ole seksityöntekijän vika siinä kohtaa, kun kumppanin on saanut allekirjoittamaan kirjallisen sopimuksen, ettei vain eroa toisen työn vuoksi, kun suullinen ilmoitus ei selkeästi riitä.


Seksityö nähdään joskus mahdottomana yhdistelmänä parisuhteen kanssa, joka näin alan harjoittajana on varsin outo ajatus. Työseksi on hyvin erilaista siviiliseksistä ja usein asiakkaiden kanssa fantasioin omasta kumppanistani, mikäli minulla sellaista on.


Kun aloitin seksityön, olin suhteessa. Olimme molemmat sangen vapaamielisiä ja siksi kysymys “saisinko myydä seksiä” ei ollut vaikea. Hän vastasi, ettei hän voi päättää, mitä teen kehollani, eikä häntä kiinnosta, kenen kanssa harrastan seksiä. Meidän suhteessamme seksi oli vain seksiä ja tunteet tunteita. 


Toisen parisuhteeni - tämä, josta alussa mainitsin - kohdalla kerroin töistäni mahdollisimman varhain ja hän vastasi, ettei se haittaisi häntä. Sen enempää yksityiskohtia (poislukien turvallisuusseikat) emme käyneet läpi; meidän ei oikein tarvinnut, koska edelleen - seksi oli vain seksiä. Parisuhteemme koostui muista ihanista asioista, joista eroottinen läheisyys oli vain yksi osa. 


Tapaan useasti asiakkaita, joiden parisuhde voi hyvin, mutta he eivät uskalla keskustella kumppaninsa kanssa omista tarpeistaan seksin suhteen. He katuvat seksin ostamista ja suhteen rajojen rikkomista, mutta eivät halua ottaa riskiä, että toinen ei ymmärtäisi tai toinen ottaisi asian väärin. Tämän pohjalta olen luopunut ajatuksesta, että ihminen ei voisi rakastaa toista ihmistä romanttisesti ja harrastaa seksiä muiden kanssa ei-romanttisessa mielessä. Olin avoimesti rohkaissut entisiä kumppaneitani tapaamaan ammattilaisia, mikäli siihen olisi ollut tarve. Siviilisuhteisiin suhtaudun taas paljon epävarmemmin - en kuitenkaan halua elää avoimessa suhteessa, vaikka toinen käyttäisi maksullisia palveluita. Minulle on myös tärkeää, että asioista puhutaan ja kuulen mielelläni esimerkiksi, millaisen tapaamisen kumppanini olisi seksityöntekijän kanssa suunnitellut. Lyhyesti; maksullinen seksi olisi suhteessa okei, siviiliseksi ei. 

Seksityön ei tarvitse olla aita parisuhteessa vaan avoin portti aikuisten leikkikentälle.

Tiedän kollegoja, joiden kumppanit osallistuvat seksityöhön mm. näyttelemällä videoilla tai ottamalla kuvia. Heille seksityö on yhdistävä sivutulo, harrastus tai muu tärkeä osa elämää, joka jaetaan. Jotkut käyvät salilla yhdessä ja jotkut kuvaavat pornoa - kukin tyylillään. Seksityön ei tarvitse olla aita parisuhteessa vaan avoin portti aikuisten leikkikentälle.


Yleisin oletus on se, että automaattisesti myös seksityöntekijän kumppani saa olla kenen kanssa tahtoo, koska toinenkin on. Asiakas sanoi minulle kerran, että “mahtaa miehelläsi olla kivaa, kun saa panna muita” ja suuttui minulle, kun vastasin, etten ole avoimessa suhteessa enkä ole sopinut kumppanini kanssa siitä, että hän voisi harrastaa seksiä muiden kanssa. Muistutin häntä siitä, että kyseessä on työ, johon hän tuhahti, että “on se kumma, kun nainen vehtaa ja mies pidetään kotona.” 


Tällä hetkellä en seurustele, mutta tapailen jotakuta. Emme tunteneet ennen varsinaista tutustumistamme kauhean hyvin, mutta hän oli saanut kuulla töistäni yhteisen tutun kautta. Vaikka aihe ei selkeästi ole hänelle erityinen mielenkiinnon kohde, on hän aina puhunut töistäni kunnioittavasti, vaikka luulikin alussa, että panen kaikkia asiakkaita paljaalla. Jälkikäteen olen muistellut ensimmäisiä keskustelujamme hänen ennakkoajatuksistaan lämmöllä. 


Emme varsinaisesti tähtää seurusteluun, mutta sivusimme aihetta ja hän totesi, että “jos tulisi tilanne, jossa olisit niin sanotusti “minun”, toivoisin sinun lopettavan”. Seksityöyhteisössä suhtaudutaan vähän nuivasti siihen, että parisuhteen toinen osapuoli puuttuu toisen oikeuteen harjoittaa ammattiaan ja ensimmäinen ajatukseni oli se, että tuntuisi todella oudolta antaa kaikki tämä pois yhden ihmisen toiveesta. En ole veloissa tai muutenkaan huonossa jamassa, mutta silti välillämme on välimatkaa, mitä tulee taloudelliseen tilanteeseen. Ilman ammattikorkeakoulututkintoa (työn alla!) ja “siviilityökokemusta” en voi haaveilla kovin korkeista kuukausipalkoista, joten en suhtaudu kauhean positiivisesti siihen, että minun kuuluisi luopua niistä sivutuloista, jotka mahdollistavat minulle kaikkea tärkeää - kuten sen, että voin olla koko joulun palkattomalla lomalla. Myöskään äkilliset eläinlääkärikulut eivät ole koskaan aiheuttaneet paniikkia, kun on ollut käteistä pöytälaatikossa (sellaista, josta ne ennakkoverot on kiltisti maksettu). 


Jos tässä siis talolaina laitetaan niin herran on parasta maksaa siitä prosentuaalisesti enemmän tuloerostamme riippuen tai sallia minun rahoittaa se omalla tavallani. 


Rakkaudella,

-Miira N.


| Kirjoittaja on full-service seksityöntekijä, joka on työskennellyt kokoaikaisena yrittäjänä julkisesti reilut kaksi vuotta ja nykyisin sivutoimisesti unelmiensa palkkatyön ohella. |
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Seksityö osana urapolkua | 1

| Miten kertoa seksityön kartoittamasta kokemuksesta opiskelupaikan tai työn haun yhteydessä? Entä soveltuvuuskokeissa? | Opiskelen tällä hetkellä ammattikorkeakoulussa ja teen näitä töitä siinä sivu

bottom of page