top of page
  • Writer's pictureMiira Niemelä

Miten minusta tuli seksityöntekijä?

Lyhyt vastaus: olin taloudellisesti pahassa paikassa ja halusin pois matalapalkkatyöstä. En sano, että kaikki sellaisina mielletyt työpaikat ovat huonoja, mutta itse kaipasin enemmän kontrollia, mitä teen ja millä ehdoilla.


Tammikuussa 2019 olin lukiolaisnuori, joka kituutteli opintotuella. Muutin omilleni heti täysi-ikäisenä ja ensimmäinen kosketukseni työelämään oli kesätyöpaikka uudessa asuinkaupungissani Porissa. Olin heti muuton jälkeen taloudellisesti hieman tiukilla, koska tarkoitukseni oli käydä lukio loppuun alun perin kotipaikkakunnalla, mutta tilanteet tunnetusti muuttuvat. Työhaastattelussa en osannut kysyä edes palkan perään, osasin ajatella vain, että tarvitsen töitä hinnalla millä hyvällä. Kirjoitin työsopimuksen köyhyyden pelossa ja toivoin parasta.


Työ oli tavallista siivoustyötä, joskin perehdytys oli huonoa ja työvälineitä ei koskaan meinannut löytyä. Olin töissä koko kesän, kunnes syksyllä tilanne muuttui sietämättömäksi. Olin siivoojana K-marketissa, kun yrittäjä tuli huutamaan pukuhuoneeseen, jonka olin siivonnut puoli tuntia sitten, etten voi syödä siellä eväitäni, koska "en työskentele siellä". Hän halusi myös tarkistaa, olenko ottanut eväät hyllystä vai olivatko ne oikeasti omiani. Täysin varoittamatta, minut siirrettiin toiseen paikkaan, sillä yrittäjä oli tämän tapauksen perusteella tehnyt minusta perättömän ilmoituksen, jonka mukaan olisin varastanut jotain. Esimieheni suhtautui tilanteeseen ymmärtäväisesti, koska oli yleisessä tiedossa, että tuo yrittäjä kaltoinkohteli sekä omia työntekijöitään että siivousyrityksen keikkailijoita. Totesin, ettei minun tarvitse työskennellä tuollaiselle yritykselle, jolle työntekijät ovat käytännössä arvottomia.


Pohdin seksityötä ensimmäisen kerran tuossa tilanteessa, mutta se näyttäytyi minulle isona mörkönä, joka syö koko pikkusormen, käden ja ruumiin, jos siihen päin edes vilkaisee. Lisäksi minulla ei ollut kauheasti edes kokemusta makuuhuoneen puolelta, joten päätin selvitä tuilla sekä kavereideni ja muutaman sukulaisen voimin. Minulla ei ollut silloin tarpeeksi tietoa aiheesta seksityöstä, joten työnsin ajatuksen syrjään.


Valmistuin puoli vuotta "myöhässä" eli joulukuussa 2020 ja taloudellisen tilanteen uhatessa kääntyä huonosta vielä huonommaksi itsestä riippumattomista syistä, jouduin taas isojen kysymysten äärelle. Tiesin aloittavani opinnot ammattikorkeassa syksyllä, mutta mitä tekisin koko puoli vuotta? Kokeilin puhelinmyyntiä, mutta siinä tökki sama, mikä siivoamisessakin; olin aina vaivaksi, toisten edessä ja nyt myös suoranaiseksi häiriöksi. Kestin asiakkaiden huutamista ja moittimista puhelimessa kolme päivää.


Halusin työn, jossa asiakas kokee palveluni tarpeelliseksi ja mielekkääksi. Työn, jossa asiakas lähestyy minua. Mielestäni ihan inhimillinen vaatimus jostain, johon sitoudut kymmeniksi tunneiksi viikossa.


Yle julkaisi tuolloin alkuvuodesta 2021 dokumentin seksityöstä ja katsoessani sitä päätin yrittää sittenkin. Dokumentti oli aito ja antoi paljon realistisemman kuvan alasta, kuin mikään aikaisemmin näkemäni julkaisu. Toki ensimmäinen kerta oli kiusallinen, mutta ei epämiellyttävä. En tuntenut oloani "käytetyksi" tai likaiseksi, vaan ilahduin tunteesta, kun sain täyttää itse omaa kalenteriani. Myöhemmin ihanien asioiden lista on kasvanut (kuin myös negatiivisten).


Nykyään en ole enää tilanteessa, jossa "helppo raha" olisi tarpeellista, vaan toimin rakkaudesta yrittäjyyteen ja ihmislähtöiseen työhön. Voin sanoa, että olen tämänhetkisessä unelmatyössäni, vaikka en toivokaan tekeväni tätä seuraavaa kolmeakymmentä vuotta, koska tässä ei voi "edetä". En voi laajentaa yritystä tai palkata apulaisia, kehoni ei kestä itse työtäkään määräänsä enempää. Tuntipalkkaa voi aina nostaa, mutta sitten pitäisi kansainvälistyä tai perustaa kokonaan muu yritysidea, kuten strippiklubi tai vuokrata mm. seksiin tarkoitettuja tiloja, kuten Villi-Iran kartano. En halua kasvattaa tulojani tätä kautta, sillä intohimoni seksialaa kohtaa ei ole näin suuri. Elämässä eteneminen on kuitenkin yksi tärkeimmistä arvoistani, joten jossain kohtaa nämä työt loppuvat luonnostaan.


Koen nyt tekeväni työtä, jolla on merkitystä niin asiakkaiden kuin kollegoideni näkökulmasta sekä nautin oman ammattitaitoni kehittämisestä, seksityö kun on paljon muutakin kuin seksiä. Olen avoin tuon tiedon kanssa ja se lukee myös työhakemuksissa - mikä päihittäisi yrittäjätaustaa asiakaspalvelualalta? Mikäli seksityötausta on yritykselle este, ei minun tarvitse sinne työllistyäkään. Kaikki on hyvin juuri nyt.


Lisäys 4/2023

Olen palannut päätoimisesti palkkatöihin ja löytänyt unelmieni työpaikan, jossa niin esihenkilöt kuin työntekijätkin ovat maailman parhaita. Seksityöntekijyyteen ollaan suhtauduttu lähestulkoon vain positiivisesti. Seksityötä teen edelleen sivutoimisesti ja kirjoittelen tätä blogia.bottom of page