top of page
  • Writer's pictureMiira Niemelä

Kuinka löytää luotettava palveluntarjoaja?


| Miten tunnistaa luotettava seksityöntekijä? Onko seksityöntekijöillä vaitiolovelvollisuus? Mistä tunnistan varoitusmerkit? |


Kirjoitukseni ennakkomaksuista herätti paljon keskustelua siitä, voiko luotettavaa seksityöntekijää tunnistaa. Osti mitä tahansa palvelua, on aina hyvä olla hereillä, keneltä ostaa ja mitä, mutta erotiikka-ala kohtaa keskimääräistä enemmän ennakkoluuloja anonyymiyden vuoksi.


Käsittelen luotettavuudesta kahdesta näkökulmasta. Siitä, miten tunnistaa luotettava seksityöntekijä ja voiko seksityöntekijän sanaan vaitiolosta luottaa. Mikään mainituista asioista poikkeaminen ei tee seksityöntekijää automaattisesti epäluotettavaksi, vaan tarkoitukseni on antaa työkaluja mutu-tuntuman rinnalle. Kaikkia kohtia kannattaa harkita osana isompaa kokonaiskuvaa, ei poissulkevina tekijöinä. Tätä en voi korostaa tarpeeksi.


Tiedätkö kenelle maksat? Heiluttelen ei-anonyymiyden lippua usein ja niin teen nytkin. Jos seksityöntekijä on esiintynyt mediassa tai muuten toimii julkisesti omilla tiedoillaan, on hyvin pieni mahdollisuus, että asiaan liittyy huijausta. Mikäli näin ei ole, pohdi:


  • tapaatteko seksityöntekijän maksamassa hotellissa?

  • onko palveluntarjoajalla prepaid-liittymä?

  • onko palveluntarjoajalla maksullista sisältöä?

  • onko mahdollinen ennakkomaksu suomalaiselle pankkitilille?

  • onko seksityöntekijä tehnyt yhteistyötä/kollaboraatioita tunnettujen seksityöntekijöiden kanssa?


Pointtini ei ole, että sinun täytyy henkilökohtaisesti tietää, ketä tapaat, mutta sinulla on todisteita viranomaisille, mikäli tulet huijatuksi. Seksityöntekijän voi usein tavata myös ihan kahvilla ensin, usein hieman huokeampaa korvausta vastaan. When in doubt, take her out.


OnlyFans ja Fansly ovat käteviä siinä, että alustoilla on käytössä vahva tunnistautuminen ja vain todennettu henkilö saa luoda sisältöä luodulle tilille. Toki palveluntarjoaja voi olla tulematta paikalle, mutta ainakin hän on olemassa. Pääset lisäksi muuten tutustumaan häneen paremmin, kuin pelkissä ilmaiskuvissa.


Miltä sivustolta löysit palveluntarjoajan? On sivustoja, jotka kopioivat kuvia ja ilmoituksia omiin tarkoituksiinsa (mm. x-kumppani). En ole koskaan siellä edes käynyt ja silti saan sen kautta viestejä. Pidä huoli, että sivusto on luotettava; tässä jos töppää niin meitä on paha mulkoilla. Useilla sivuilla palveluntarjoajan on todistettava olevansa sama henkilö kuin kuvissa, joita käyttää markkinoimiseen ja tätä vahditaan aktiivisesti (mm. EuroGirlEscort).


Mainostaako palveluntarjoaja? Uskokaa pois, tämä on kokopäiväduuni, josta markkinointi haukkaa ison osan. Mikäli henkilöllä on vain yksi ilmoitus jossain netin syövereissä, eikä häntä löydä missään muualla, lähestyisin itse asiaa harkiten (tai sitten toinen on vasta aloittanut). Jos taas seksityöntekijällä on omat sivut selkeällä suomen kielellä ja kolme aktiivista sosiaalisen median profiilia ja kaikkialla esiintyy saman näköinen henkilö niin mitä luultavimmin kyseessä on olemassa oleva seksityöntekijä.


Voiko seksityöntekijälle soittaa (videopuhelun)? Näitäkään kaikki eivät tee, ja näitä monesti kysytään kieli poskessa valmiina muna kädessä langan toisessa päässä, joten ei ihmekään. Kivi joka kannattaa kuitenkin kääntää, jos tuntee sen tarpeelliseksi.


Tunteeko joku muu palveluntarjoajaa? On olemassa tunnettu foorumi, jossa käsitellään maksullista seksiä ja yksi osa foorumilla ovat “rapsat” eli raportit seksityöntekijöistä. Jos lanka on viisitoistasivuinen ja vanhin kirjoitus on tehty neljä vuotta sitten niin joukossa saattaa olla muutama aitokin kertomus.


Ja kertauksena - prepaid-liittymä ei tee kenestäkään automaattisesti huijaria eikä aktiivinen sosiaalisen median päivittely aitoa. Jokainen meistä on yksilö ja tekee asiat omalla tavallaan.


Entä ne punaiset liput? Milloin hälytyskellojen kuuluu soida? Jos seksityöntekijä kysyy ennakkomaksua ja et ole täysin varma kenelle rahasi ovat menossa, kannattaa pysähtyä hetkeksi. Eri asia on tietenkin tilanne, jossa esimerkiksi olet pyytänyt, että palveluntarjoaja tulee puolestasi toiselle paikkakunnalle ja hän kysyy kahdenkymmenen euron varausmaksua, jotta hänen ei tarvitse lähteä matkustamaan ilman tietoa tapaamisen onnistumisesta - tässä tapauksessa pieni ennakko on kohtuullista. Mikäli pienetkin summat ahdistavat, varaa tapaaminen palveluntarjoajan kanssa, joka asuu lähellä, eikä käytä varausmaksuja.


Itse taas pyydän suoraan koko tapaamisen etukäteen, mutta toiminkin kokonaan julkisesti, joten tulkinnanvaraa ei jää. Olen toki harvinaisuus muiden muutamien julkisten toimijoiden kanssa, mutta me olemme ottamassa alan tarvitsemaa suurta askelta, suuntaan, jossa anonyymiyttä ei enää tarvita.


Ja se salassapito-osuus?


Koska Suomen laki ei tunne sanaa “vapaaehtoinen seksityö”, ei seksityöntekijällä ole lain vaatimia velvoitteita, kuten salassapitovelvollisuutta. Seksityöntekijä voi saada kunnianloukkaussyytteen, jos hän “esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa” (Rikoslain 24 luku 9 §). On siis tulkinnanvaraista, katsoisiko oikeus, että seksityöntekijä, joka on paljastanut asiakkaansa henkilötietoja syyllistynyt rikokseen. Tähän vaikuttanee se, onko palveluntarjoaja kertonut asiakkaan kumppanille asiasta vai levittänyt tietoa kaiken kansan nähtäville Twitterissä. Rikoslaissa mainitaan myös, että pääasiassa vain valheellisen tiedon levittäminen on rangaistavaa, mutta se voi olla rikos, mikäli se on omiaan aiheuttamaan toiselle haittaa. Seksityöntekijä on myös yrittäjä useimmissa tapauksissa ja esimerkiksi asiakasrekisteri (eli palveluntarjoajan hallinnoimat yhteystiedot) ovat oletusarvoisesti henkilötietoja ja täten niitä ei saa julkistaa.


Harmikseni joudun toteamaan, että alaa pitkälti kannattelee pelkkä luottamus niin kauan kuin (molempien osapuolien epäonneksi) laki ei ota asiaan kantaa. Itse tiedän, että minulla on ihania kollegoita, jotka haluavat tehdä työnsä hyvin ja ammattitaidolla, sekä me palveluntarjoajina tiedämme myös sen, että on olemassa mieleenpainuvia herrasmies, -nais ja -muunsukupuolisia asiakkaita, jotka tekevät työstämme tekemisen arvoista.


Ala ei kuitenkaan ole sumun peitossa oleva miinapelto vaan tutustumalla, kysymällä ja perehtymällä vaihtoehtoihin löydät varmasti itsellesi sopivan palveluntarjoajan, jonka ehdot ja rajat kohtaavat juuri sinun kanssasi. Takaan, että se on nautinto, josta et halua jäädä paitsi.
2 kommenttia
bottom of page