top of page
  • Writer's pictureMiira Niemelä

Ennakkomaksuista

| Kannattaako seksityöntekijälle maksaa ennakkoon ja miksi? Mistä tunnistaa luotettava seksityöntekijä? |


Vaikeinta tässä työssä on se, ettei sinua tunnusteta yrittäjänä. Suomen laki ei tunne sanaa “vapaaehtoinen seksityö”, yritykset voivat ladella omiaan estääkseen sinua käyttämästä heidän palveluitaan ja pankit tuntuvat vuoron perään keksivän aina jotain kiusaa. En kuitenkaan ole tullut ajatelleeksi, etten ole yrittäjä asiakkaitteni silmissä.


“Seksityöntekijälle ei voi maksaa ennakkoon.”


Koska anonyymiys on enemmän sääntö kuin poikkeus, harva seksityöntekijä kysyy ennakkomaksuja, sillä suurin osa asiakkaista kieltäytyy lähettämästä rahaa nimimerkin takana toimivalle. Tämän vuoksi seksityöntekijät varaavat usein asunnon työpaikkakunnalta ilman varmuutta asiakkaista. Varauksia saattaa olla, mutta alaa riivaa (osittain juurikin anonyymisti käytävän kaupan vuoksi) ihan naurettava määrä huvikseen varaavia ja muita kiusaatekeviä. Pahimmillaan epäonninen ajankohta reissaamiselle tarkoittaa sitä, ettei seksityöntekijä saa rahojaan asunnon vuokraamisesta edes takaisin. Seksityöntekijä kantaa taloudellisen riskin lisäksi riskin vaarallisen asiakkaan kohtaamisesta; miten teet rikosilmoitusta ihmisestä, josta ei jää mitään tietoja?


Koska näen itseni järkevänä yrittäjänä, lopetin tällaiset “sokkoreissut” nyt vuoden 2022 lopussa. Vaadin vähintään yhden ennakkoon maksetun tapaamisen ennen reissaamista varmistaakseni, että lähteminen kannattaa. Olen taistellut stigman kanssa moneen otteeseen, koska en salaa ammattiani läheisiltäni tai yhteiskunnalta ja vaikka välillä ihmisten asenteet ärsyttävät, en ole koskaan kokenut niitä varsinaisiksi esteiksi. Kun ymmärsin, ettei ostajilla ole aikomustakaan perehtyä minuun yrittäjänä, harkitsin ensimmäisen kerran lopettamista. Minulle todetaan heti kättelyssä, että "minulla ei ole tapana maksaa ennakkoon" ilman, että edes otetaan selvää, kuka olen ja miten voin osoittaa, että olen luotettava palveluntarjoaja.


Niin kauan kuin ala pysyy "pimeänä", tulevat normaalia korkeammat taloudelliset riskit olemaan arkipäivää. Ulkomailla kalliimmat seuralaiset eivät edes tapaa ketään, ellei lähetä heille todistusta henkilöllisyydestä (screening) sekä ennakkomaksua. Siksi pyrin ajamaan stigmaa alas minkä kerkeän; seksityön normaalisoituessa anonyymiys jää pois itsestään. Ei meistä kukaan halua tehdä työtä, jota on tarvetta salata tai pelätä paljastumista.


Aion nyt vastata yleisimpiin kysymyksiin, joita olen muutaman kuukauden aikana kuullut. Ellet kykene kunnioittamaan minua yrittäjänä tämän luettuasi, älä ota minuun yhteyttä :)


Haluan pysyä anonyyminä, siksi en aio maksaa tilisiirrolla!


Asiakkaan nimi tulee minulle tietoon maksun yhteydessä, koska se näkyy tiliotteella. Olen ainoa, joka tuohon tietoon pääsee käsiksi, koska edes kirjanpitojärjestelmäni ei vaadi tiliotteita. On muitakin palveluita, joissa käsitellään arkaluontoisia tietoja, mutta ei yhtäkään, missä asiakas olisi näin anonyymi kuin seksityössä. Ei ole syytä olettaa, että olisin sen epäluotettavampi kuin kukaan muukaan. Teen työni intohimolla laadukasta palvelua kohtaan.


Entä jos en pidä tapaamisesta/sinusta?


Vaikka maksaisit tapaamisesta käteisellä, joudut silti maksamaan tapaamisen etukäteen, enkä ole koskaan kuullut seksityöntekijän palauttaneen rahoja sen jälkeen, kun sänkyyn on päädytty; itse en ainakaan sitä tee. Jos et kykene luottamaan siihen, että kuvat ovat todella minun kuviani ja näytän siltä, miltä luvattu, niin sille asialle en voi mitään.


Entä jos peruutat tapaamisen? Entä jos en pääse paikalle?


Jos peruutan tapaamisen itse, saat rahasi takaisin riippumatta peruuntumisen syystä. Jos peruutat itse tapaamisen, en valitettavasti voi palauttaa rahojasi paitsi tapauksissa, joissa en ole ehtinyt ostaa lippua tai varannut asuntoa. Toki yritän aina toimia asiakkaan parhaaksi; jos teen hyvän tilin kaupungissa, jonne olen matkustanut, voin palauttaa rahasi, vaikka emme ole tavanneet.


Loppusanoiksi vastaan kysymykseen, kuinka tietää kannattaako seksityöntekijälle maksaa etukäteen. Maalaisjärki riittää tässäkin asiassa; tiedätkö kenelle maksat? Jos kyseessä on huijaus, mitä tietoja sinulla on antaa viranomaisille? Jos olet itse pyytänyt seksityöntekijää tulemaan luoksesi, on ymmärrettävää, että hän pyytää varausmaksua, koska hän joutuu matkustamaan sen vuoksi. Jos ennakkomaksu tässä tapauksessa on ongelma, kannatta olla valmis matkustamaan itse. Suurin osa meistä ei halua ongelmia vaan tehdä työtämme turvallisesti. Voit myös lukea kirjoitukseni siitä, miten tunnistaa luotettava palveluntarjoaja.


Seksityö on työtä ja me olemme yrittäjiä. Kohtelethan meitä sen mukaisesti.1 kommentti
bottom of page